Pytanie odnośnie podłączenia nowego radia w Octavii I
Witam i Wesołych świąt!
Przymierzam się do kupna radia do mojej Octavii I. Chcę kupić radio do 200zł bo już mam dość starego kaseciaka. I teraz mam takie pytanie, jak podłączyć nowe radio? Jakich kostek będę potrzebował? Będę robił to pierwszy raz w życiu więc jestem ciemny kompletnie w tym temacie.
Dodam że obecnie posiadam Sony XR-4300R, czy kostki z tego radia będą pasowały np do takiego?:
Chciałbym się jeszcze dowiedzieć jakie głośniki będą odpowiednie do przednich drzwi do mojej skodawki. Rocznik auto to 99 więc jeszcze przed liftem. Bo te fabryczne to jakieś nieporozumienie. Nie chciałbym wydać więcej jak 200zł na głośniki.
Do tego radia nie potrzebujesz żadnych innych kostek. Radio ma już kostke ISO,a w skodzie przed FL też raczej jest ISO bo w FL jak u mnie kostka ISO jest już w aucie. Głosniki to polecam HERTZ.
[ Dodano: Czw 26 Gru, 13 15:34 ]
Wtykasz dwie kostki do radia i gra A i muszisz dokupic separator antenowy,zeby stacje radiowe były odbierana na poziomie słuchalności.
Nie ma rzeczy niemożliwych,są tylko trudne do wykonania.
99% anten w samochodach Audi, Seat, Skoda, VW ma anteny aktywne ze wzmacniaczem w stopce. Wzmacniacz jest zasilany z fabrycznego radia, gdzie na środkowej żyle kabla antenowego podawany jest na wzmacniacz +12V. Po wymianie fabrycznego radia na inne wzmacniacz w antenie nie dostaje napięcia i antena nie działa. Nie łapie sygnału, nie stroi i odbiera tylko pojedyncze najmocniejsze stacje albo wcale. Trzeba po wymianie fabrycznego radia podać na wzmacniacz w stopce anteny zasilanie +12V ale tak, żeby nie weszło do radia. Do tego celu służy separator, który podaje +12v na antenę ale separuje napięcie od wejścia antenowego w radiu.
Musisz kupić taki separator, a kolega wyżej opisał o co chodzi. Ja po wymianie radia nie kupiłem tego cudka i jak szybko zamontowałem radio to tak szybko kupiłem separator :szeroki_usmiech
Nie ma rzeczy niemożliwych,są tylko trudne do wykonania.
Komentarz